Şimdi bir düşün; ilk iş görüşmeni ve gülümse😊
Okuldan yeni mezun olmuşsun, o zamana kadar vasıfsız birçok işte çalıştın belki ama asıl şimdi okuduğun bölümü bitirdin ve gerçek bir meslek sahibisin. Şimdi iş bulma ve o işi kapma zamanı. Peki nasıl olacak bu iş… Tecrüben yok, mülakat nedir bilmiyorsun, mülakatta nasıl konuşacağını, ne giyeceğini ve hatta belki de ne iş yapacağını bile bilmiyorsun ve çok haklısın zor bir dönem başlıyor. Bir sürü başvuru yaptın, mailler attın, CV’ler hazırladın, birçoğu geri dönmedi bile, motivasyonun çok düşük, üzgünsün, umutsuzsun çünkü tecrüben yok. Tüm bunlar seni şimdiden yormuşken birden bir geri dönüş aldın ve mülakata bekleniyorsun. İşte şimdi dikkatli olma zamanı, bu fırsatı kaçıramazsın. Birçok mülakata giren aday var ve onlardan bir farkın olmalı ki işe seni kabul etsinler. İşte başvuru yaparken en dikkat edilmesi ve üzerinde düşünülmesi gereken konu bu; bu işi neden istiyorsun? Farkın ne? Neden seni işe alsınlar? Biraz empati yapma zamanı. Bu soruların cevabını öyle güzel, sakin ve dürüst bir şekilde vermelisin ki o iş senin olsun. Mülakat teknikleri ve olumlu bir iş görüşmesi için dikkat edilmesi gereken birçok nokta var işte bunlar başarılı bir mülakatın püf noktaları;
- Görüşmeye zamanında git, asla geç kalma; ilk izlenim çok önemlidir.
- İşyeri hakkında bilgi topla. İşletmenin hedefleri, amaçları, müşteri profili, çalışma yöntemleri, sosyal medya hesapları, personel profili ve ürünleri hakkında bilgin olsun.
- Kendini iyi tanıt ve bunu 3 dakikada yap, zamanı etkili kullanabildiğini göster.
- Ekip çalışmasına ve bireysel çalışmalara uygun olduğunu belli et.
- Uygun kıyafetler seç, ölçülü ve kararında giyin. Unutma ilk işin olsa bile profesyonel olmalısın.
- Cep telefonunu kapat ve asla çantandan çıkarma.
- Yalan söyleme, dürüst ol. Yapabileceklerin ve yapamayacakların konusunda samimi davran.
- İlgili ve istekli görün ama abartılı olmasın.
- Zamanında ve kararında konuş. Uzun cümleler kurmamaya özen göster.
- Başarı ve tecrübelerini iyi anlat, hedeflerin ve hayallerin olsun.
- İşi istediğinden emin ol ve en önemlisi bu işi neden istediğini iyi bil.
- Stresine yenik düşme, derin derin nefes al ve bu iş olmazsa hayatın sona ermeyecek diye düşün ve boş ver.
- İyi bir dinleyici ol, sorulan soruları iyi anla hatta neden o sorunun sorulduğunu anlamaya çalış ve ona göre cevap ver.
- Beden dilini doğru kullan. Elini kolunu nereye koyacağını, nasıl oturacağını, nasıl bakacağını önceden düşün ve bedenini kontrollü kullan.
- Eski işinden iyi bahset, dedikodu yapma unutma bu girdiğin son iş olmayacak.
- Sorulabilecek sorulara hazırlıklı ol, cevapların hazır olsun.
- Aklına takılan bir şey var mı? diye sorduklarında sende soru sor ancak doğru sorular olsun. Bu sorular daha çok işletmeyi ve işleyişi öğrenmek adına sorulmuş sorular olsun. Asla ne ücret alırım? diye sorma. Ücret konusunda aceleci davranma.
- Kendini en iyi gösterebileceğine inandığın pozisyonu seç ve karşı tarafa neden bu pozisyon için doğru bir aday olduğunu etkili bir şekilde anlat.
- Olumlu veya olumsuz olduğunu düşündüğün her mülakattan sonra bu görüşme için bir “teşekkür maili” gönder.
Ve unutma bu sadece kariyerine giden bir basamak. Doğru ve ölçülü adımlarla çıkılan her basamak başarıya giden yoldur.
Yolunuz açık ve aydınlık olsun…
Hülya Aygün, Ph.D.